Kampestensmure

Kampestenen eller naturstenen har fået konkurrence fra et væld af stentyper lige fra den tilhuggede natursten til støbte betonsten i forskellige geometriske former, når det gælder om at bygge Kampestensmure i haven.

Du kan opføre en helt enkel terrænmur ved at stable betonsten, kampesten eller brudsten oven på hinanden. Stenenes vægt og friktion får dem til at hænge sammen. Muren skal altid hælde indad, ca. 10 % dvs. hvis muren er 1 m høj, skal den hælde 10 cm.

Almindelige belægningssten af beton kan også bruges til terrænmure, og det kan være flot, at den vandrette belægning går videre i mure, trapper og kummer. Betonbrosten på 7 x 14 x 21 cm bruges ofte til formålet, men det gælder for dem, at friktionen mellem stenene er begrænset, og at de øverste lag ikke sidder så fast.

Stabile mure
Der findes specielle havemursten med en profil, der gør, at stenene automatisk låser hinanden fast i konstruktionen og på den måde gør muren mere stabil.

De såkaldte plantesten har en speciel udformning, så der kan vokse planter imellem stenene, og de låser også hinanden, når muren bygges op. Knæksten er betonfliser på omkring 50 x 30 x 7 cm, der knækkes over på midten. Den rustikt udseende brudflade, der fremkommer, vendes udad i facaden på muren.

Forskellige sten
Brudsten ses stadig i havemure, og ligesom med almindelige betonsten er det vigtigt, at de stables op i en form for skifter, der gør, at stenene holder på hinanden.

Ligesom ved vandrette belægninger skal muren hvile på et stabilt fundament, hvor vandet kan drænes væk. Så holder den i mange år. Den dybde, jorden graves væk i, afhænger af jordtypen og murens højde, men den kan være ned til ca. 50 cm. Ligeledes skal stenskifterne starte under jordniveau. Under opførelsen udføres en støttekonstruktion på bagsiden, enten i form af bagfyld eller en såkaldt bagstøbning.

Sådan bygger du Kampestensmure
Nu om stunder kan man købe stenene til klassiske Kampestensmure hos granitleverandører eller direkte i grusgravene. Stenene til Kampestensmure skal være af granit. Kalksten og flintesten sorteres fra, da de ikke er holdbare nok.

Stenene til Kampestensmure fås i forskellige størrelser og må gerne have en flad side, der kan vende udad. Opsætningen af Kampestensmure gøres efter de samme principper som andre tøropsatte mure, men det er en god idé med en hældning på ca. 15 %, da de uens sten giver en mindre kontaktflade. Kampestensmure, der normalt ikke bygges højere end 120 cm, kræver arbejde, men resultatet er også unikt.


Hegnsarbejde

Træ – hegnsarbejdeHvilket hegnsarbejde passer bedst til haven/huset/området/bygningerne? Skal det være højt, så m...
» Læs mere om Hegnsarbejde

Staudebede

En staude er en flerårig, men urteagtig plante. Det betyder som regel, at alle plantens overjordiske dele visner bort under kulde- eller t&oslas...
» Læs mere om Staudebede

Haveanlæg

Ordet haveanlæg betyder "det hegnede". Tidligere blev det samme ord også brugt om :dyrehave kohave hestehave skov...
» Læs mere om Haveanlæg

Bede

 Hvem har ikke lyst til at fjerne noget af græsplænen for at få nye blomstrende blomster bede til sommer?Nogen har måske ...
» Læs mere om Bede

Gårdsanering

Gårdsanering. Gammel asfalt, rustne tørrestativer og faldefærdige skraldeskurer. Det er virkeligheden i mange gårdanl&ae...
» Læs mere om Gårdsanering

Ring 44 99 54 80