Staudebede

En staude er en flerårig, men urteagtig plante. Det betyder som regel, at alle plantens overjordiske dele visner bort under kulde- eller tørkeperioder, mens de underjordiske dele overlever.
 
Dette har givet Staudebede den videnskabelige betegnelse hemikryptofytter.
I visse tilfælde overlever de overjordiske dele (blade og skud) alligevel både kulde og tørke. I så fald står man over for en stedsegrøn staude. Dem er der en hel del af, omend ikke så mange. De er meget efterspurgte som bunddækkeplanter i have- og parkanlæg.
Havens blomster kan deles i mange kategorier, og hvis man ønsker det helt vilde blomsterorgie med Staudebede, står den naturligvis på sommerblomster. Alle de farvestrålende arter, der sås om foråret, plantes ud, blomstrer hele sommeren og fjernes igen til efteråret. Det er en temmelig besværlig procedure.

Så er der Rhododendron, roser, diverse slyngplanter og et hav af blomstrende buske.

Og der er mylderet af stenbedsplanter og alpine planter, som er gode til de meget kontrollerede voksepladser i meget små haver.

Staudebede er betegnelsen for flerårige, urteagtige planter, som visner ned hvert efterår og kommer igen hvert forår. De findes i stort tal både i naturen og i haverne, og for en generation siden fandtes der ingen ordentlig have uden mindst et staudebed. 
 
Det er gået ned ad bakke siden, først og fremmest fordi menneskene er blevet mere dovne. Vi synes ikke, vi har tid til at holde Staudebede, og sandt er det, at en samling buske og træer er nemmere. Staudebede skal være under konstant overvågning for ikke at vokse til i ukrudt. Og en meget stor del staudebede skal nusses og plejes, plantes om og deles for at holde glansen i det lange løb.

Staudebede kræver altså arbejde. Men de giver valuta for pengene. De bedste Staudebede er en pryd for enhver have. Og rundt om i landet, i de større haver på landet og måske især i visse offentlige haver - der kan man stadig opleve fortidens farvebrus, som det giver sig udtryk i det store, klassiske staudebed. Som på Gråsten Slot, hvor Dronning Ingrid sammen med sin dygtige slotsgartner i en hel generation har holdt fast ved, at til den store have hører der store Staudebede.


En sø består af et stort rumfang ferskvand. Søen kan evt. i perioder have afløb til andre søer eller havet via et el...
» Læs mere om Sø

Topkapping

TopkapningEn topkapping kan tit og ofte være den eneste udvej, hvis man skal have fældet et drilsk træ. Det være sig et tr&ael...
» Læs mere om Topkapping

Hegnsarbejde

Træ – hegnsarbejdeHvilket hegnsarbejde passer bedst til haven/huset/området/bygningerne? Skal det være højt, så m...
» Læs mere om Hegnsarbejde

Kampesten

Kampesten eller bare kamp er en betegnelse for sten, som bruges i byggeri. Kampesten kommer af et oldnordisk ord, som er beslægtet med kumbr = &...
» Læs mere om Kampesten

Bede

 Hvem har ikke lyst til at fjerne noget af græsplænen for at få nye blomstrende blomster bede til sommer?Nogen har måske ...
» Læs mere om Bede

Ring 44 99 54 80