Staudebede

Staudebede

En staude er en flerårig, men urteagtig plante. Det betyder som regel, at alle plantens overjordiske dele visner bort under kulde- eller tørkeperioder, mens de underjordiske dele overlever.
 
Dette har givet Staudebede den videnskabelige betegnelse hemikryptofytter.
I visse tilfælde overlever de overjordiske dele (blade og skud) alligevel både kulde og tørke. I så fald står man over for en stedsegrøn staude. Dem er der en hel del af, omend ikke så mange. De er meget efterspurgte som bunddækkeplanter i have- og parkanlæg.
Havens blomster kan deles i mange kategorier, og hvis man ønsker det helt vilde blomsterorgie med Staudebede, står den naturligvis på sommerblomster. Alle de farvestrålende arter, der sås om foråret, plantes ud, blomstrer hele sommeren og fjernes igen til efteråret. Det er en temmelig besværlig procedure.

Så er der Rhododendron, roser, diverse slyngplanter og et hav af blomstrende buske.

Og der er mylderet af stenbedsplanter og alpine planter, som er gode til de meget kontrollerede voksepladser i meget små haver.

Staudebede er betegnelsen for flerårige, urteagtige planter, som visner ned hvert efterår og kommer igen hvert forår. De findes i stort tal både i naturen og i haverne, og for en generation siden fandtes der ingen ordentlig have uden mindst et staudebed. 
 
Det er gået ned ad bakke siden, først og fremmest fordi menneskene er blevet mere dovne. Vi synes ikke, vi har tid til at holde Staudebede, og sandt er det, at en samling buske og træer er nemmere. Staudebede skal være under konstant overvågning for ikke at vokse til i ukrudt. Og en meget stor del staudebede skal nusses og plejes, plantes om og deles for at holde glansen i det lange løb.

Staudebede kræver altså arbejde. Men de giver valuta for pengene. De bedste Staudebede er en pryd for enhver have. Og rundt om i landet, i de større haver på landet og måske især i visse offentlige haver - der kan man stadig opleve fortidens farvebrus, som det giver sig udtryk i det store, klassiske staudebed. Som på Gråsten Slot, hvor Dronning Ingrid sammen med sin dygtige slotsgartner i en hel generation har holdt fast ved, at til den store have hører der store Staudebede.


Granit

Granit er en almindelig gruppe af magmatiske bjergarter, der bliver dannet på store dybder og stort tryk under kontinenter.Granit er en blanding...
» Læs mere om Granit

Gartnerarbejde

En gartner beskæftiger sig med gartnerarbejde, planteproduktion samt pleje, pasning, rådgivning og udvikling af alle typer planter. Gartne...
» Læs mere om Gartnerarbejde

Rhododendronbede

Rododendronbede er slægtens danske navn, og det botaniske er Rhododendron, altid med stort R og et h. Det er en meget artsrig slægt af sm&...
» Læs mere om Rhododendronbede

Søer

Søer består af et stort rumfang ferskvand. Søer kan evt. i perioder have afløb til andre søer eller havet via e...
» Læs mere om Søer

Nyanlæg

NyanlægNyanlæg er en vigtig del af helhedsindtrykket i forbindelse med f. eks. et nybyggeri. Der er selvfølgelig også en prak...
» Læs mere om Nyanlæg

 

Vi er medlem af Danske Anlægsgartnere

Ring 44 99 54 80