Staudebede

En staude er en flerårig, men urteagtig plante. Det betyder som regel, at alle plantens overjordiske dele visner bort under kulde- eller tørkeperioder, mens de underjordiske dele overlever.
 
Dette har givet Staudebede den videnskabelige betegnelse hemikryptofytter.
I visse tilfælde overlever de overjordiske dele (blade og skud) alligevel både kulde og tørke. I så fald står man over for en stedsegrøn staude. Dem er der en hel del af, omend ikke så mange. De er meget efterspurgte som bunddækkeplanter i have- og parkanlæg.
Havens blomster kan deles i mange kategorier, og hvis man ønsker det helt vilde blomsterorgie med Staudebede, står den naturligvis på sommerblomster. Alle de farvestrålende arter, der sås om foråret, plantes ud, blomstrer hele sommeren og fjernes igen til efteråret. Det er en temmelig besværlig procedure.

Så er der Rhododendron, roser, diverse slyngplanter og et hav af blomstrende buske.

Og der er mylderet af stenbedsplanter og alpine planter, som er gode til de meget kontrollerede voksepladser i meget små haver.

Staudebede er betegnelsen for flerårige, urteagtige planter, som visner ned hvert efterår og kommer igen hvert forår. De findes i stort tal både i naturen og i haverne, og for en generation siden fandtes der ingen ordentlig have uden mindst et staudebed. 
 
Det er gået ned ad bakke siden, først og fremmest fordi menneskene er blevet mere dovne. Vi synes ikke, vi har tid til at holde Staudebede, og sandt er det, at en samling buske og træer er nemmere. Staudebede skal være under konstant overvågning for ikke at vokse til i ukrudt. Og en meget stor del staudebede skal nusses og plejes, plantes om og deles for at holde glansen i det lange løb.

Staudebede kræver altså arbejde. Men de giver valuta for pengene. De bedste Staudebede er en pryd for enhver have. Og rundt om i landet, i de større haver på landet og måske især i visse offentlige haver - der kan man stadig opleve fortidens farvebrus, som det giver sig udtryk i det store, klassiske staudebed. Som på Gråsten Slot, hvor Dronning Ingrid sammen med sin dygtige slotsgartner i en hel generation har holdt fast ved, at til den store have hører der store Staudebede.


Gartnere

En gartner beskæftiger sig med planteproduktion samt pleje, pasning, rådgivning og udvikling af alle typer planter. Gartner er en fæ...
» Læs mere om Gartnere

Haveanlæg

Ordet haveanlæg betyder "det hegnede". Tidligere blev det samme ord også brugt om :dyrehave kohave hestehave skov...
» Læs mere om Haveanlæg

Glatførebekæmpelse

Sne og frost kan medføre ulykker, derfor er glatførebekæmpelse en nødvendighed. Både for offentlige og private virkso...
» Læs mere om Glatførebekæmpelse

Stier

Det er karakteristisk for spontane fod stier, at de følger den letteste vej og ikke den korteste. Læg også mærke til bre...
» Læs mere om Stier

Stenarbejde

Stenarbejde omfatter herregårdssten, chaussésten, Odense klinken, twister belægningsfliser, Monasteria belægningsklinker og m...
» Læs mere om Stenarbejde

Ring 44 99 54 80